ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

  

Οι μαθησιακές δυσκολίες σχετίζονται με προβλήματα όρασης Η καλή όραση των παιδιών σας είναι σίγουρα βασική προϋπόθεση επιτυχίας στο σχολείο. Όταν η όραση του παιδιού υστερεί, υστερεί και η σχολική του επίδοση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη έως και 25% των παιδιών έχουν προβλήματα όρασης που επηρεάζουν την μαθησιακή τους ικανότητα. Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια άλλη ανησυχία στα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Αν και οι μαθησιακές δυσκολίες συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας έως και 7 ετών, πολλές φορές δεν εντοπίζονται παρά μόνο όταν το παιδί πάει στο σχολείο. Πολλές φορές, εντούτοις, οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα απλών προβλημάτων όρασης.

΄Ενα διαθλαστικό σφάλμα μπορεί να είναι η αιτία δυσκολιών στο σχολείο ή ένα διαθλαστικό σφάλμα μπορεί να συνδυάζεται με μαθησιακό πρόβλημα. Εάν το παιδί σας συχνά αντιστρέφει τα γράμματα καθώς διαβάζει ή γράφει, παρουσιάζει κακή γραφή, δεν του αρέσει ή έχει δυσκολίες με το διάβασμα, το γράψιμο ή την αριθμητική, συστηματικά μπερδεύει το δεξί με το αριστερό του χέρι ή το αντίθετο, παρουσιάζει δυσκολίες στον προφορικό λόγο ή συστηματικά συμπεριφέρεται αντικοινωνικά σε κοινωνικές συναναστροφές ζητείστε τη βοήθεια ειδικού. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας προκειμένου να διαγνώσει πιθανό πρόβλημα όρασης και επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας προκειμενου να σας ενημερώσει σωστά και να σας συστήσει κάποιον ειδικό. Ποιές διαταραχές της όρασης αφορούν την παιδική & σχολική ηλικία;

Οι βασικότερες διαταραχές της όρασης που αφορούν την παιδική ηλικία είναι: η αμβλυωπία σε ποσοστό 4%, ο στραβισμός, η μυωπία , 5% σε ηλικία έως 8 ετών, 26% έως 14 ετών και 30% έως 20 ετών, η υπερμετρωπία σε ποσοστό 90% έως 5 ετών και 15% άνω των 5 ετών, ο αστιγματισμός. Ποια «σημάδια» θα πρέπει να μας oδηγήσουν έγκαιρα στον οφθαλμίατρο; Οι γονείς οφείλουν να κοιτούν τα παιδιά τους στα μάτια και να παρατηρούν την αντίδρασή τους σε διάφορα οπτικά ερεθίσματα μια που κατά κύριο λόγο οι επιδόσεις τους αλλά και η περαιτέρω επιτυχία τους στη ζωή εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη σωστή λειτουργία των οφθαλμών τους.

Εάν ένα παιδί που αρχίζει το σχολείο έχει φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη αλλά εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολία στην ανάγνωση, μπορεί να έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει οι γονείς να προσέξουν κατά τη σχολική ηλικία είναι τα ακόλουθα:

  • Το παιδί φέρνει πολύ κοντά στα μάτια του το βιβλίο για να διαβάσει ή κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση.
  • Κατά την ανάγνωση παραλείπει λέξεις ή προτάσεις ή χάνει εύκολα τις σειρές του κειμένου.
  • Προκειμένου να διατηρεί τη σειρά όταν διαβάζει ακολουθεί με το δάκτυλό του τις λέξεις.
  • Γράφει λοξά.
  • Δε συγκεντρώνεται εύκολα και η προσοχή του αποσπάται πολύ γρήγορα.
  • Δεν έχει σωστή στάση σώματος κατά τη μελέτη.
  • Προκειμένου  να δει καλύτερα κλίνει το κεφάλι.
  • Στραβίζει.
  • Ανοιγοκλείνει υπερβολικά τα μάτια του ή τα τρίβει πολύ συχνά.
  • Παρουσιάζει ευαισθησία στο φως.
  • Εκδηλώνει αφύσικη κίνηση ή ευθυγράμμιση των ματιών .
  • Κλείνει το ένα μάτι για να διαβάσει ή να δει τηλεόραση.
  • Αργεί πολύ να ολοκληρώσει τα μαθήματά του.
  • Δεν καταλαβαίνει εύκολα αυτά που διαβάζει.
  • Παραπονιέται για πονοκεφάλους ή κουρασμένα μάτια.
  • Αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή γιατί αισθάνεται ότι «κουράζονται τα μάτια του».
  • Αποφεύγει δραστηριότητες που απαιτούν μακρινή όραση όπως ομαδικά σπορ ή κοντινή όραση όπως το διάβασμα.
  • Παρουσιάζει μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Στην περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο. Συνήθως από την οφθαλμολογική εξέταση προκύπτει ότι το παιδί έχει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Οι διαθλαστικές αυτές ανωμαλίες μπορούν πολύ εύκολα να διορθωθούν με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Kάθε πότε θα πρέπει το παιδί μας να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο; Η τεχνογνωσία και η διαθέσιμη τεχνολογία προσφέρει σήμερα στην οφθαλμολογία διαγνωστικές μεθόδους με τις οποίες προλαμβάνονται πάρα πολλά προβλήματα, προτού να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Ορισμένες παθήσεις των ματιών μπορεί να υφίστανται αλλά να μην προκαλούν αντιληπτά συμπτώματα γι` αυτό και πρέπει να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι στα παιδιά όλων των ηλικιών. Σίγουρα το παιδί σας θα πρέπει να εξετασθεί από οφθαλμίατρο για πρώτη φορά όχι αργότερα από την ηλικία των 6 μηνών. Όλα τα μωρά και ειδικά τα βρέφη, κυρίως αυτά που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» (πρώιμος τοκετός, οικογενειακό ιστορικό για προβλήματα όρασης), πρέπει να εξετάζονται από ειδικό παιδοφθαλμίατρο. Η εξέταση γίνεται για να βεβαιωθεί η καλή υγεία των ματιών τους και να εντοπισθούν τυχόν σπάνια αλλά σημαντικά προβλήματα, όπως συγγενής καταρράκτης, γλαύκωμα, μικρόφθαλμος κ.λπ. Κατόπιν, ξανά στην ηλικία των 3 ετών και ξανά όταν θα ξεκινήσει το σχολείο.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας εάν δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα όρασης χρειάζονται μια οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο ή τρία χρόνια. Εάν όμως το παιδί σας χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής προγραμματείστε τις επισκέψεις σας στον οφθαλμίατρο κάθε 12 μήνες. Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι όπως το παιδί μας μεγαλώνει έτσι και η όρασή του διαφοροποιείται με αποτέλεσμα η συνταγή των γυαλιών του να χρειάζεται αλλαγή. Επιπλέον, η επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρο θα εξασφαλίσει ότι το παιδί σας διαθέτει σωστή κεντρική και περιφερική όραση, χρησιμοποιεί και τα δύο του μάτια μαζί και έχει ευκολία προσαρμογής από μακρυά κοντά και το αντίθετο. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο οφθαλμολογικός έλεγχος από τον παιδίατρο μόνο δεν αρκεί. Ο παιδίατρος ελέγχει την όραση του παιδιού για να εντοπίσει κάποιο πιθανό πρόβλημα, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τον οφθαλμίατρο.

Ετσι, η εξέταση του παιδιάτρου είναι χρήσιμη, παρόλα αυτά όμως υπάρχει περίπτωση, από αυτή και μόνο την εξέταση, να μην εντοπισθούν σοβαρά προβλήματα. Οι γονείς κατά κύριο λόγο είναι αυτοί που θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους σε κάποιο οφθαλμίατρο ο οποίος και θα εξετάσει πλήρως την όραση του παιδιού τους.